V pátek 20. a v sobotu 21. září proběhl ve Vlašimi jubilejní 30. ročník Ekologické olympiády na téma Voda v krajině a adaptace na klimatickou změnu. Soutěže pro střední školy se zúčastnilo osm týmů z celkem sedmi škol Středočeského kraje. Titul vítězů získalo družstvo Gymnázia Benešov.

Studenti se utkali ve dvou praktických úlohách, ve kterých prováděli výlov bezobratlých živočichů s chemickým rozborem vzorků z řeky Blanice a shrabávání mechu v borových lesech národní přírodní památky Hadce u Želivky. Mimo praktické úlohy ověřily znalosti soutěžících komplexní test a poznávačka z geologie, zoologie a botaniky. Letošní rok proti sobě postavil mnoho úspěšných řešitelů a výsledky jednotlivých družstev byly poměrně vyrovnané.

Vítězi 30. ročníku se stali Jindřich Urban, Eva Kohoutová a Dai Trang Nguyen Thi z Gymnázia Benešov, kteří získali 295,2 bodů z celkových 400 možných. Druhé místo obsadili studenti z Gymnázia Jana Palacha Mělník a třetí místo patřilo Gymnáziu Zikmunda Wintra Rakovník. Od sebe je dělila pouhá třetina bodu. Vítězné družstvo bude Středočechy reprezentovat v národním kole, které proběhne 4. až 7. června 2025 ve Středočeském kraji.

Smyslem soutěže je zejména prohloubení motivace studentů k ochraně životního prostředí. Krajským koordinátorem kola ve Středočeském kraji je Český svaz ochránců přírody Vlašim a generálním partnerem soutěže je společnost NET4GAS. Dalšími partnery soutěže jsou Středočeský kraj, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Lesy ČR, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR – Správa CHKO Blaník a Ústav pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.